Waarom weggooien als het nog eetbaar is?

Studio TeGast in de media!, Proeven en proberen

Wat doe je als je eten over hebt? Gooi je het weg of bewaar je het? Uit onderzoek blijkt dat 18 procent van ons restafval bestaat uit etensresten. Veel te veel, vindt de gemeente Noordoostpolder en doet er iets aan.

De Destentor door Jules Halkers  

De gemeente en kookstudio TeGast in Creil organiseren workshops om mensen te leren dat er met restjes nog best wat te doen valt. ,,Mensen meer bewust maken van duurzaamheid en voedselverspilling”, zegt Roelfien Wuestenenk van kookstudio TeGast.

 Vijf workshops

De workshops hebben allen een eigen thema. De eerste workshop heeft als thema slim kopen, koken en bewaren. In deze workshop wordt van alles uitgelegd over slim inkopen doen, slim koken en worden tips gegeven over hoe je het beste eten dat over is kunt bewaren. ,,Afvalstroom naar beneden op een leuke manier.” Workshop twee gaat over seizoensgericht eten. De derde workshop over duurzaamheid. Om ook op deze manier het percentage van etensresten in het afval omlaag te krijgen. Workshop vier gaat over kant-en-klaar eten. Kant-en-klaar is de laatste tijd steeds populairder geworden omdat het gemakkelijk is.  De laatste workshop staat in het thema van eet je koelkast leeg. Na de feestdagen staat de koelkast vaak nog vol met eten. Weggooien is een veel gekozen optie maar dat is zonde. Hier valt nog zoveel mee te doen. 

 

Uit de prullenbak?

Het eten gebruikt in de workshops, wordt niet lukraak uit de dichtstbijzijnde prullenbak gevist. ,,Al het eten komt zoveel mogelijk uit de regio”, vertelt Wuestenenk. ,,We willen graag polderbreed werken.” Het doel van het project is dat de mensen dit straks thuis ook gaan doen. ,,De uitdaging is om mensen te prikkelen en er goed over na te laten denken.” De kookstudio is van plan om allerlei gerechten te maken. Van soepen tot aardappelgerechten en van brood tot hartige taarten. ,,Maar het moet wel makkelijk te bereiden zijn.”

Heeft u interesse in een gratis workshop die door de gemeente Flevoland wordt aangeboden, klik dan hier.