workshop, kookstudio, paleo, moerman, biologisch, koken, catering

Zuurkoolschotel met zalm

Studio TeGast EtensWijs, Paleo recepten, Proeven en proberen 0 Comments

Dit heerlijk, winterse zuurkoolrecept uit EtensWijs (deel 1) wil ik graag met u delen.
Het is makkelijk te maken, bevat prachtige, natuurlijke ingrediënten en is bovendien erg lekker!
Probeert u het eens uit, en laat ons in een reactie weten of het u gesmaakt heeft, wij zijn erg benieuwd naar uw ervaring.

Ingrediënten:

  • 500 gram zuurkool (uit het vat)
  • 6 verse (medjool)dadels
  • 4 plakken verse ananas
  • 1 appel
  • 2 uien
  • stukje verse gember (geraspt)
  • scheutje kokosmelk
  • 1 el kokosolie
  • 4 zoete aardappelen
  • olijfolie
  • peper & zout
  • zalmfilet (150-175 gram per persoon)
  • roomboter
  • witte wijn
Werkwijze:

We starten met het voorverwarmen van de oven tot 175 graden.

Bereiding zoete aardappelen:
Boen de zoete aardappelen goed schoon, droog ze af en snij ze in de lengte in plakken. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besprenkel met olijfolie. Zet de bakplaat, zo’n 20 minuten, in het midden van de oven, tot de aardappels zacht aanvoelen. Bestrooi ze met zeezout en peper en houd warm tot gebruik.

Bereiden zuurkool:
Snij de dadels en de ananas in stukjes, rasp de appel en snipper de uien. Bak de uien op een zacht vuur met een klein beetje zout in een droge koekenpan tot ze glazig zijn. Voeg daarna de kokosolie en gember toe en smoor dit even mee. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en laat het circa 10 minuten smoren.

Bereiden zalm:
Bak de zalm kort aan in de roomboter, voeg vervolgens zoveel wijn toe dat de zalm tot de helft in het vocht ligt. Zet het vuur heel zacht en laat het, in ongeveer 10 minuten, langzaam gaar worden, afhankelijk van de dikte van de zalm. De bovenste laag van de zalm mag blijven glanzen, dan heeft u een overheerlijke, boterzachte zalm!

Als laatste kunt u een beetje zeezout over de zalm strooien en het gerecht uit serveren. Eet smakelijk!

Dit heerlijke recept, van Jacqueline Beettjer van Praktijk EigenAardig, staat in het kookboek EtensWijs (deel 1).
Heeft u interesse in meer recepten van de EtensWijs kookboekenserie? Onder aan elke nieuwsbrief van Studio TeGast delen wij een fijn recept uit EtensWijs en deze zal uiteraard ook op de website te vinden zijn. Maar u kunt de kookboeken natuurlijk ook hier, bij Studio TeGast, bestellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *