kookworkshop, kookstudio, paleo, biologisch, koken, catering

Spaghetti met snijbiet en gehaktballetjes

Studio TeGast EtensWijs, Paleo recepten, Proeven en proberen

Ingrediƫnten voor 4 personen

Voor de saus:

  • 1 kg rijpe verse vleestomaten ontveld
  • 1 kg verse snijbiet (of verse spinazie)
  • 1 rode (punt) paprika
  • 2 flinke uien
  • 3 tenen knoflook
  • restje droge witte wijn
  • agavesiroop
  • zeezout, zwarte peper en nootmuskaat
  • olijfolie

Voor de gehaktballetjes:

  • 400 gram mager rundergehakt
  • 1 klein eitje
  • amandelmeel
  • paprikapoeder en/of cayennepeper
  • zeezout en zwarte peper
  • kokosolie

En natuurlijk:

  • 1 pak spaghetti, bij voorkeur boekweit (of spelt)

Voorbereiding:

Breng het gehakt pittig op smaak met peper, zout, cayennepeper en paprikapoeder en werk hier het ei en de amandelmeel door. Laat minstens 30 minuten rusten.

Bereiding: 

Na de rusttijd draait u kleine balletjes van het gehakt en bakt u ze goudbruin en gaar in wat kokosolie. Snij de uien en knoflook fijn. Laat ze zachtjes 5 minuten fruiten in een flinke scheut olijfolie. Blus af met een scheut witte wijn, een kneepje agavesiroop en een beetje zout en peper. Laat de uien verder 15 minuten heel zachtjes garen met de deksel op de pan, tot ze lekker zoet en zacht zijn. Voeg daarna de klein gesneden tomaten en gesnipperde rode paprika toe. Laat het, onder af en toe roeren, in de gesloten pan sudderen tot het een mooie egale saus is geworden.

Snij intussen de gewassen snijbiet fijn (blad en steel). Blancheer de snijbiet 5 minuten voor in kokend water, laat het uitlekken en voeg het geheel toe aan het ui/tomatenmengsel om verder te garen. Verse spinazie kunt u overigens direct aan de saus toevoegen.

Breng de saus op smaak met zeezout, zwarte peper en nootmuskaat en voeg de gehaktballetjes toe aan de tomatensaus. Doe de deksel half op de pan en laat alles nog 10 minuten doorsudderen. Kook intussen de spaghetti beetgaar in ruim kokend water met een beetjes zeezout. Afgieten en roer er direct wat olijfolie door. Serveer de spaghetti en schep de saus er royaal overheen.

Dit is het recept van mijzelf dat in het kookboek EtensWijs (deel 1) staat.

Heeft u interesse in meer recepten van de EtensWijs kookboekenserie? In elke nieuwsbrief van Studio TeGast delen wij er een met u, maar u kunt de kookboeken natuurlijk ook hier, bij Studio TeGast, bestellen!