Hertenbiefstuk in rode portsaus met chocolade

Studio TeGast EtensWijs, Kerst, Paleo recepten

Over een paar weken is het kerst, de hoogste tijd voor een recept dat perfect in het kerstdiner past, en wat voor een recept! Alleen van de titel loopt het wat me al in de mond. Heeft u dat ook? Hertenbiefstuk, rode portsaus en chocolade. Wat een prachtige combinatie. Gaat u het proberen? Ik zou het heel leuk vinden om van u te lezen hoe het smaakte en wat er bij u nog meer op het menu stond, laat u het me weten in een reactie hieronder?

Dit recept is voor 4 personen en komt net als de andere recepten op mijn website uit de Etenswijs serie. De aandrager voor dit prachtige recept is Ria Bouritius. Het recept is niet alleen lekker en feestelijk, het is ook nog eens goed voor de spijsvertering. Geniet ervan!

Hertenbiefstuk in rode portsaus met chocolade en rode bieten-chutney

Ingrediënten:
Voor de biefstukjes
  • 4 hertenbiefstukjes (kamertemperatuur)
  • zout en peper
  • kokosolie om in te bakken
Voor de rode portsaus met chocolade
  • 100 ml. rode port
  • 100 ml. wildfond
  • 20 gr. pure chocolade (hoog cacao)
Voor de rode bieten-chutney:
  • 500 gr. rode bieten
  • 2 frisse appels
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • ½ tl. gemalen scherpe rode peper
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 1 tl. zout
  • ½ tl. zwarte peper
  • 250 ml. appelazijn
  • 2 el. agavesiroop
  • 30 gr. rozijnen
Bereidingswijze:

Kook de rode bieten ongeveer 40 minuten in water met wat zout (je kunt ook reeds gekookte biologisch bieten nemen bij de groenteboer of supermarkt). Laat ze uitlekken, pel de bieten en snijd ze in hele kleine stukjes. Hou ze even apart.

In een ruime kookpan doe je:

  • de in blokjes gesneden appel
  • de fijngesneden uien
  • de gehakte of geperste knoflook
  • de scherpe rode peper en zwarte peper
  • de appelazijn
  • de kruidnagel
  • het kaneelstokje
  • zout naar smaak

Roer het even door, breng het aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes smoren. Voeg er vervolgens de in stukjes gesneden rode biet, de rozijnen en agavesiroop aan toe. Schep alles goed om en laat nog eens 20 minuten zachtjes smoren.

Doe de port, samen met de fond, in een pannetje en breng aan de kook. laat dit inkoken tot de helft. Draai het vuur uit en doe de blokjes chocolade bij de saus. Blijf roeren tot de chocolade helemaal is opgenomen door de saus. Breng het op smaak met zout en peper. Zet het even opzij.

Dep de biefstukjes droog en bestrooi met een beetje zout en peper. Zet een bakpan op hoog vuur, verhit hierin de olie en leg de biefstukjes er voorzichtig in. Bak de biefstukjes even aan beide kanten bruin en draai het vuur laag. Bak ze tot de gewenste gaarheid is bereikt (rare, medium of well done). Neem de biefstukjes uit de pan en laat ze even rusten. Warm de saus op. Leg de biefstukken op het bord en schep er een lepeltje saus overheen. Serveer met de rode bieten-chutney.

Eet smakelijk!