Beste lezer,
Vegetarische koksopleiding, een terugblik…
Afgelopen jaar was een intensief jaar en stond in het teken van inspireren, leren en koken. Ik heb ik in juli jl de vegetarische koksopleiding van VIP Health and Nutrition afgerond. Nee, ik ben zelf geen vegetariër maar was wel heel nieuwsgierig naar de veelzijdigheid van deze keuken.
Deze opleiding is bedoeld om kok of cateraar te worden en om recepturen te leren ontwikkelen, specifiek afgestemd op de vegetarische keuken. Daarnaast ook om nog beter één-op-één begeleiding te kunnen bieden bij het aanpassen van voedingspatronen. Het is heel fijn om meer tools te hebben om mensen te helpen met het ontdekken van nieuwe gerechten/ingrediënten in het geval van voedselintoleranties zoals lactose-, suiker- of glutenallergie of een strikt vegetarisch dieet.
Iedere twee weken heb ik met een groep enthousiaste koks de heerlijkste vegetarische gerechten gemaakt. Ik heb dit jaar kennis mogen maken met diverse stromingen in de vegetarische traditie. Na de algemene vegetarische menu-opbouw kwamen er diverse verdiepingsmodules aan bod. Denk hierbij aan de Ayurvedische en de Macrobiotische voedingsleer, de Veganistische en Rawfood keuken, Patisserie, Gluten vrij en No waste.
Naast het koken in de keuken van Femke v.d. Heuvel bij VIP in Haarlem hebben we ook een aantal inspirerende uitstapjes gemaakt. We hebben de handen uit de mouwen gestoken in de kwekerij van Jonathan Karpathios, een zeer bevlogen kok met een missie. Als beloning mochten we in zijn restaurant Mes en Vork genieten van heerlijke hapjes en een koel glas wijn.
Een ander ontzettend leuk uitstapje was naar bakkerij Hardeman, waar bakker Gerard ons heeft meegenomen in de wondere wereld van het biologisch ambachtelijk zuurdesembrood. Dan weet je gelijk waarom brood bakken echt een ambacht is….
Ik heb ook een fantastische stage mogen doen in de professionele keuken van Het Ambacht te Heerenveen o.l.v. chef Henk Marcus. Wanneer je ziet dat mensen met zoveel bezieling en liefde voor voedsel zo hard werken om jou als klant te plezieren met de mooiste gerechten kun je niet anders dan je verwonderen over deze passie.
Dit alles werd afgerond met het verzorgen van een diner. Samen met mijn medecursisten Dimitra en Petra hebben we een prachtig diner met als titel "New Orleans goes local" gekookt in keuken van Bijzonder. We hebben lokale producten samengebracht in een heerlijk menu. Dit alles onder begeleiding van de mooie klanken van Avec Toi, heeft geleid tot een prachtige ervaring.
Nu is het de uitdaging om al deze mooie kennis weer vorm te geven bij Studio TeGast. Ik ben in ieder geval meer dan voldoende geïnspireerd voor het komende jaar….