Beste lezer,

Vegetarische koksopleiding, een terugblik…

Afgelopen jaar was een intensief jaar en stond in het teken van inspireren, leren en koken. Ik heb ik in juli jl de vegetarische koksopleiding van VIP Health and Nutrition  afgerond. Nee, ik ben zelf geen vegetariër maar was wel heel nieuwsgierig naar de veelzijdigheid van deze keuken.

Deze opleiding is bedoeld om kok of cateraar te worden en om recepturen te leren ontwikkelen, specifiek afgestemd op de vegetarische keuken. Daarnaast ook om nog beter één-op-één begeleiding te kunnen bieden bij het aanpassen van voedingspatronen. Het is heel fijn om meer tools te hebben om mensen te helpen met het ontdekken van nieuwe gerechten/ingrediënten in het geval van voedselintoleranties zoals lactose-, suiker- of glutenallergie of een strikt vegetarisch dieet.

Iedere twee weken heb ik met een groep enthousiaste koks de heerlijkste vegetarische gerechten gemaakt. Ik heb dit jaar kennis mogen maken met diverse stromingen in de  vegetarische traditie. Na de algemene vegetarische menu-opbouw kwamen er diverse verdiepingsmodules aan bod. Denk hierbij aan de Ayurvedische en de Macrobiotische voedingsleer, de Veganistische en Rawfood keuken, Patisserie, Gluten vrij en No waste.

Naast het koken in de keuken van Femke v.d. Heuvel bij VIP in Haarlem hebben we ook een aantal inspirerende uitstapjes gemaakt. We hebben de handen uit de mouwen gestoken in de kwekerij van Jonathan Karpathios, een zeer bevlogen kok met een missie. Als beloning mochten we in zijn restaurant Mes en Vork genieten van heerlijke hapjes en een koel glas wijn.

Een ander ontzettend leuk uitstapje was naar bakkerij Hardeman, waar bakker Gerard ons heeft meegenomen in de wondere wereld van het biologisch ambachtelijk zuurdesembrood. Dan weet je gelijk waarom brood bakken echt een ambacht is….

Ik heb ook een fantastische stage mogen doen in de professionele keuken van Het Ambacht te Heerenveen o.l.v. chef Henk Marcus. Wanneer je ziet dat mensen met zoveel bezieling en liefde voor voedsel zo hard werken om jou als klant te plezieren met de mooiste gerechten kun je niet anders dan je verwonderen over deze passie. 

Dit alles werd afgerond met het verzorgen van een diner. Samen met mijn medecursisten Dimitra en Petra hebben we een prachtig diner met als titel "New Orleans goes local" gekookt in keuken van Bijzonder. We hebben lokale producten samengebracht in een heerlijk menu. Dit alles onder begeleiding van de mooie klanken van Avec Toi, heeft geleid tot een prachtige ervaring.

Nu is het de uitdaging om al deze mooie kennis weer vorm te geven bij Studio TeGast. Ik ben in ieder geval meer dan voldoende geïnspireerd voor het komende jaar….

---

Wat staat er in deze nieuwsbrief:

• Uitgelicht: Enziem voedingadvies

• Wat er nog meer op het programma staat in oktober

• Activiteiten buiten de deur in oktober en november

• Korte vooruitblik op de maand november

• Recept: Spaghettipompoen, een pompoen met een grappige naam en een vreemd trekje

---

Uitgelicht: Enziem voedingadvies blog van Sander Pilon

"Wat is een Enzym?"

Een enzym is een eiwit dat een chemische reactie tussen andere stoffen mogelijk maakt of sneller doet verlopen. Ze helpen ons onder andere bij het verteren van koolhydraten (suiker), vetten en eiwit. Dit doen ze omdat voedingsstoffen alleen in de kleinst mogelijke vorm kunnen worden opgenomen in ons bloed.

Om een idee te geven hoe klein: Het moet zo klein zijn dat het dwars door de darmwand heen kan! Want zo wordt voedsel namelijk door het lichaam opgenomen. Dwars door de darmwand, direct in het bloed! (Waarna het gefilterd wordt en vervolgens in de omloop terecht komt.)

Dus zo lang voedingsstoffen nog te groot zijn is het de taak van de spijsverteringssappen om ze verder te verteren tot ze klein genoeg zijn om opgenomen te worden. Dit is ook de reden dat voedsel dat uit grotere, complexere moleculen bestaat er langer over doet om te verteren. (Denk aan verzadigde vetten en complexe koolhydraten) Het kost gewoon meer werk om ze op te knippen in kleine stukjes. 

De drie belangrijkste enzymen in ons spijsverteringskanaal zijn: amylase, lipase en protease.

Amylase wordt zowel in de mond als in de dunne darm geproduceerd en zorgt er voor dat zetmelen worden omgezet in enkelvoudige suikers.

Lipase is een verzamelnaam voor enzymen die vetten afbreken. Er komen vele verschillende soorten lipases in het menselijk lichaam voor, waaronder maag- en lever- en alvleesklierlipase.

Protease is een verzamelnaam voor enzymen die eiwitten opknippen tot (onder andere) aminozuren. De meeste protease wordt in de alvleesklier aangemaakt en in de dunne darm actief.

Enzymen zijn dus essentieel bij onze spijsvertering. Mocht je om de één of andere manier tekort aan enzymen hebben, vanwege een medische aandoening of omdat je heel veel gegeten hebt en de enzymproductie niet in verhouding staat tot datgene wat je hebt opgegeten, dan kan zich dat uiten in onvolledig verteerd voedsel in de darmen met vervelende gevolgen - gasvorming, buikpijn, reflux en een trage spijsvertering.

Lees meer

(bron: www.enziem.nl)

---

Wat er nog meer op het programma staat in oktober:

6 oktober en 17 november - Voeding voor het jonge gezin

Een lezing waarin ook de voeding voor de man en voeding voorafgaande aan de zwangerschap aan bod komt. Wat kan er nog meer van invloed zijn? Wat te doen bij allergie? En wat geef ik mijn kinderen mee naar school?

Ecoshop Helder organiseert deze lezing op 6 oktober tijdens de Week van de Smaak. De lezing zal gegeven worden door Wilma Verschuure van Lijflijnlemmer en Roelfien Wuestenenk van Studio TeGast, Creil. Opvolgend op de lezing volgt er donderdag 17 november een workshop bij Studio TeGast, waar je lekkere en verantwoorde gerechtjes leert maken en tevens alle belangrijke voedingsstoffen aan bod komen.

Voor iedereen is er een leuke goodybag met o.a. een kortingsbon voor de workshop.

Voor alle ouders en aanstaande ouders is deze lezing interessant.

7 & 8 oktober - Tweedaagse cursus Natuurlijk Koken

De tweedaagse cursus Natuurlijk koken wordt diverse keren per jaar aangeboden. De 1e van dit seizoen staat gepland op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober 2016. De 1e aanmeldingen zijn al weer binnen dus lijkt je dat wat, wacht dan niet te lang met inschrijven. Wanneer de groep vol zit plan ik weer een nieuwe datum in.

18 oktober- Informatiemiddag Moermandieet

Informatie, tips en tricks, proeverij, ruimte om vragen te stellen & tijd met elkaar in gesprek te gaan

Voor mensen die volgens de principes van Cornelis Moerman (willen gaan) eten organiseer ik als MMV consulent een informatieve middag waarin de specifieke aspecten van het Moermandieet worden toegelicht. Op deze wijze kunt u op informele wijze kennis maken met het dieet. Maar ook voor hen die het dieet al volgen reikt deze middag voldoende informatie, advies en verdieping aan.

Tijd 14.00 – 16.00 uur / Kosten € 15,-- 

Bij voldoende belangstelling kunnen we dan later in het jaar ook een workshop inplannen om alle theorie in de praktijk toe te kunnen passen.

Jaar rond: Workshops op aanvraag

In september staat de 1e workshop alweer gepland, dit keer voor een groep collega's die graag samen gezond willen koken en eten. Leuk idee om het seizoen weer mee te starten. Dit concept is ook heel geschikt om heel veel andere leuke vier-momenten met elkaar te delen.

Informeer gerust naar de mogelijkheden

---

Activiteiten buiten de deur in oktober en november:

29 oktober - Fair Trade / duurzaamheidsmarkt

De Pioniers v.d. Toekomst organiseer dit jaar ook weer een Fair Trade / duurzaamheidsmarkt. Als lid van de voedselgroep zal ook Studio TeGast zich op deze dag presenteren. Voor verdere info verwijs ik u graag naar: www.pioniersvandetoekomst.nl

30 oktober - Wat je hart beweegt

Een congres van ons - voor ons.

Je kunt de functie en werking van het hart op veel manieren bekijken. Kijk je er puur technisch naar dan vervult het hart de functie van een pomp. Bij de gratie van het hart wordt het bloed rondgepompt. Het bloed komt zo in alle uithoeken van het lichaam en kan zuurstof afgeven en koolzuur terug opnemen.

Op een andere manier bekeken wordt het hart vaak geassocieerd met harte-zaken. Je kunt je hart verliezen, op je hart getrapt worden, ergens vanuit je hart bij betrokken zijn, je hart breken, je hart volgen etc.

Het thema 'wat je hart beweegt' levert, hoe kan het ook anders, een aantal bijzonder interessante lezingen op. Het congres vindt plaats in de Treemter. Deze locatie ligt op loopafstand van het Evenwijs opleidingscentrum in Balk. Het ochtendprogramma start om 9.30 uur. Om 12.30 hebben we een lunch-event gepland en om 16.30 sluiten we het congres af met een drankje.

Kijk voor meer informatie op de website van Evenwijs.

4 november - "De omgekeerde kaart"

Vrijdag 4 november organiseren Le Mirage, Studio TeGast en Truus Kookt namens en met de Pioniers van de toekomst de proeverij "De omgekeerde kaart"

Normaal heeft vis of vlees de hoofdrol in een gerecht; nu zijn dat de groentes en vormt vlees een bijgerecht. Het belooft een verrassende avond te worden, dit mag u niet missen! Aanmelden kan via de site van de pioniers: www.pioniersvandetoekomst.nl

Wilt u weten hoe "De omgekeerde kaart" op 23 september is bevallen, klik dan hier?

---

Korte vooruitblik op de maand november:

10 november - Verrassend Vegetarisch > meer dan alleen het weglaten van vlees of vis

Veel mensen gaan tegenwoordig bewuster om met hun gezondheid en passen hier de voeding op aan. Het traditionele concept van aardappels-vlees-groente wordt steeds meer losgelaten en er wordt vaker gekozen voor een dagje geen vlees, de zgn flexitariërs.  Kijk voor meer informatie op de website.

---

Een recept van de Groene Meisjes!

Spaghettipompoen met avocadosaus

De spaghetti pompoen is echt een pompoen maar wat heeft dat nu te maken met spaghetti?
Nou deze soort heeft wel een vreemde eigenschap: na het koken kun je met een vork de  binnenkant eruit halen in lange dunne slierten, vandaar de naam spaghettipompoen. Volgens sommigen smaakt spaghetti pompoen nootachtig en ietwat zoet, anderen zullen zeggen dat het maar weinig smaak heeft, en dat kan een voordeel zijn! Je kunt het lekker kruiden of serveren naast pittig smakende salsas, gebruiken in fritatas, en zelfs in cakes. In een koolhydraatarm dieet kan het je pasta vervangen.
Deze pompoen is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het gemakkelijkst van de herfst tot in de winter.

INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN

• 1 spaghetti pompoen

• 2 kleine avocado’s

• sap van 1 citroen 

• 2 kleine teentjes knoflook 

• scheutje olijfolie

• snufje zout en peper

• 1 grote hand basilicum

• cherrytomaatjes naar smaak en behoefte

 

WERKWIJZE:

We starten met het voorverwarmen van de oven tot 200 graden

1. Snijd de pompoen doormidden en haal de pitten eruit.
2. Smeer de pompoen een beetje in met wat olie en leg de met de gesneden kant naar beneden op een bakplaat. Bak de pompoen in 35 – 45 minuten gaar. De pompoen is klaar als je er gemakkelijk met een vork in kan prikken. Let wel na 25 minuten goed op, als de pompoen te gaar is krijg je meer een pap dan ‘spaghetti’. (niet de bedoeling, dus!)
3. Mix de avocado’s, citroensap, knoflook, olijfolie, zout, peper en basilicum in een keukenmachine of sterke blender tot een romige saus.
4. Haal de pompoen uit de oven en maak het vruchtvlees los met een vork. Je ziet al snel de spaghetti sliertjes verschijnen.
5. Serveer met de avocadosaus en cherrytomaatjes.

Eet smakelijk!

Warme groeten van Roelfien

TIP! U kunt de EtensWijs kookboeken hier, bij Studio TeGast, bestellen!

---

Volg Studio TeGast ook op Facebook, Twitter of LinkedIn!